Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων Με Αναπηρία

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το τένις με αμαξίδιο υπήρξε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα και πιο συναρπαστικά διεθνή αγωνίσματα ατόμων με αναπηρία.  Την 1η Ιανουαρίου 1998,
 
 η Διεθνής Ομοσπονδία Αντισφαίρισης με αμαξίδιο ενσωματώθηκε πλήρως στη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης (ITF), καθιστώντας  το  πρώτο άθλημα ατόμων με αναπηρία που πέτυχε  μια τέτοια ένωση σε διεθνές επίπεδο.

Το άθλημα έχει καθιερωθεί ήδη από την επιτυχία και την αναγνώριση αθλητικών  γεγονότων, όπως το NEC Wheelchair  Tennis Tour (125 τουρνουά σε παγκόσμιο επίπεδο), το Invacare World Team Cup (το αντίστοιχο του Davis Cup και Fed Cup), καθώς και οι αγώνες Masters  μονού και διπλού, που γίνονται στο τέλος κάθε έτους και  στους οποίους συμμετέχουν οι  κορυφαίοι παίκτες.


Το τένις με αμαξίδιο είναι επίσης ένα άθλημα των  Παραολυμπιακών αγώνων και οι πρωταγωνιστές του αθλήματος  αγωνίστηκαν  πρόσφατα  για τα  μετάλλια στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνο.

Όσον αφορά τους κανόνες , το παιχνίδι της αντισφαίρισης  με αναπηρικό αμαξίδιο ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με το αγώνισμα των αρτιμελών παικτών  (όπως εγκρίθηκε από την ITF), με τη μόνη διαφορά ότι στο τένις αμαξίδιο επιτρέπονται 2 αναπηδήσεις της μπάλας άθλημα προσφέρει κριτήρια επιλεξιμότητας προκειμένου να καθορίσει ποιος έχει το δικαίωμα να ανταγωνιστεί σε επίσημες διοργανώσεις με τους κανόνες της ITF  σε  τουρνουά τένις με αμαξίδιο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Στους Παραολυμππιακούς Αγώνες της Αθήνας ο Κωνσταντίνος Βαζούρας ήταν ο πρώτος αθλητής από την Ελλάδα που αγωνίστηκε σε Παραολυμπιακό Τουρνουά. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 υπήρξε επίσης Ελληνική συμμετοχή καθώς αγωνίστηκε ο Γιώργος Λαζαρίδης. Τον Μάρτιο 2013 η ελληνική ομάδα προκρίθηκε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (BNP Paribas World Team Cup 2013) τένις με αμαξίδιο . Οι Γιώργος Λαζαρίδης, Στέφανος Διαμαντής και Επαμεινώνδας Σταμάτης πήραν την πρώτη θέση στην προημιτελική φάση που πραγματοποιήθηκε στην Αττάλεια της Τουρκίας, κερδίζοντας στον τελικό 2-1 την ομάδα του Ισραήλ.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου