Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Οι πρώτες εύλογες απορίες για το Τένις!

Το τένις με μια ματιά
Τένις μπορεί να ξεκινήσει ο καθένας, οποιαδήποτε φυσική κατάσταση και αν έχει, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρίσκεται. Φυσικά, όσο μικρότερος αρχίσει κανείς, τόσο καλύτερα θα μάθει την τεχνική. Μάλιστα, ιδανική ηλικία για ένα παιδί είναι μόλις τα 5 χρόνια.
 
Συνήθως, κάνοντας 2 μαθήματα την εβδομάδα για 1 περίπου χρόνο, μπορούμε να παίζουμε τένις σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στα πρώτα μαθήματα μαθαίνουμε τις βασικές κινήσεις για το forehand και το backhand, τα χτυπήματα δηλαδή που γίνονται με τη μέσα και την έξω πλευρά της παλάμης. Όταν εξοικειωθούμε με αυτές τις κινήσεις, μαθαίνουμε το σερβίς, μετά το βολέ και συνεχίζουμε με δυσκολότερες κινήσεις (ο τενίστας έχει στη διάθεσή του 8 βασικά χτυπήματα). Σε γενικές γραμμές, μετά τα 12 περίπου πρώτα μαθήματα, είμαστε σε θέση να ανταλλάξουμε μπαλιές.

Τι γυμνάζει;
 
Το τένις, γυμνάζει όλο το σώμα. Με το χτύπημα της ρακέτας, εκτός από τα χέρια, «δουλεύει» ο κορμός, η σπονδυλική στήλη και τα ισχία, ενώ δυναμώνουν σχεδόν όλοι οι μύες των ποδιών (τετρακέφαλος, γλουτιαίοι, προσαγωγοί) και του κορμού (κοιλιακοί, πλάγιοι, ραχιαίοι).
Θεωρείται, επίσης, ότι το συγκεκριμένο άθλημα συντελεί στην ενδυνάμωση των οστών, γι’ αυτό και ενδείκνυται ακόμα και για ανθρώπους με οστεοπόρωση. Όταν παίζουμε με μέτρια ή και υψηλή ένταση, μπορούμε να κάψουμε λίπος και άρα σε βάθος χρόνου να απαλλαγούμε από το περιττό βάρος. Ταυτόχρονα, με το τένις μαθαίνουμε να αξιοποιούμε τα αντανακλαστικά μας, ενώ είναι και μια ιδανική ευκαιρία να απαλλαγούμε από την ένταση της ημέρας.

Πώς να επιλέξω ρακέτα;
Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε ρακέτα πριν ξεκινήσουμε τα μαθήματα. Μπορούμε αρχικά να δανειστούμε ή να χρησιμοποιήσουμε ρακέτες που προσφέρουν οι Σύλλογοι για τις πρώτες προπονήσεις-μαθήματα, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι μας αρέσει το συγκεκριμένο άθλημα και θέλουμε να το συνεχίσουμε. Τότε θα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις ανάγκες μας και θα μπορούμε να προμηθευτούμε μια καλή ρακέτα, αφού συμβουλευτούμε πρωτίστως τον Προπονητή μας ή κάποιον που είναι πολύ καλός γνώστης. Γενικά, οι αρχάριοι πρέπει να προτιμούν ελαφριές ρακέτες (οι άνδρες μέχρι 300 γρ. βάρος και οι γυναίκες μεταξύ 250 και 280 γρ.) με αρκετά μεγάλο εμβαδόν κεφαλής, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα αποτυχημένου χτυπήματος.

Χρειάζομαι ειδικά παπούτσια;
Στην αγορά υπάρχουν ειδικά παπούτσια, για κάθε τύπο γηπέδου, τα οποία είναι ενισχυμένα στα σημεία του ποδιού που καταπονούνται περισσότερο όταν παίζει κανείς τένις. Δεν είναι, ωστόσο, απαραίτητο να τα προμηθευτούμε και αυτά από την αρχή. Ξεκινάμε με καλά αθλητικά παπούτσια που ήδη διαθέτουμε  και προμηθευόμαστε ειδικά για τένις, όταν αποφασίσουμε να ασχοληθούμε με το άθλημα.


Αποφύγετε τους τραυματισμούς
Σωστή προθέρμανση
Για την αποφυγή τραυματισμών, είναι απαραίτητη η προθέρμανση πριν από κάθε προπόνηση-μάθημα, καθώς και οι διατατικές ασκήσεις. Γι’ αυτό, δεν ξεχνάμε να κάνουμε 2-3 γύρους τρέξιμο και στη συνέχεια 5-10΄ διατάσεις. Μετά το μάθημα, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για αποθεραπεία, ώστε να χαλαρώσουμε τους μυς που δούλεψαν και να μην πιαστούμε την επόμενη ημέρα.
Tennis elbow
Ο «αγκώνας του τενίστα» είναι ο πιο συχνός τραυματισμός στο τένις. Πρόκειται για ένα αίσθημα ενόχλησης στον αγκώνα, το οποίο παρουσιάζεται κυρίως σε ανθρώπους με αγύμναστα χέρια, μετά από αρκετή καταπόνηση. Για να αποφύγουμε τέτοιου είδους τραυματισμούς, πρέπει να προτιμάμε τις ελαφριές ρακέτες, να μάθουμε τη σωστή τεχνική στις κινήσεις των χεριών από έμπειρο δάσκαλο, να μη σφίγγουμε δυνατά τη ρακέτα την ώρα που χτυπάμε το μπαλάκι και να δυναμώσουμε τους μυς των χεριών μας. Αν νιώσουμε ενόχληση στον αγκώνα, καλό είναι να τον ξεκουράσουμε και να ζητήσουμε τη συμβουλή ειδικού.
Stand by me
Συνήθως, όσοι ξεκινούν να παίζουν μόνοι τους τένις και μετά από ένα διάστημα αποφασίσουν να παρακολουθήσουν μαθήματα είναι δυσκολότερο να μάθουν σωστά τις κινήσεις των χεριών, αφού έχουν συνηθίσει να τις κάνουν με λάθος τρόπο. Καλό είναι, λοιπόν, να εμπιστευτούμε, ειδικά στα πρώτα μας βήματα, έναν καλό και έμπειρο προπονητή τένις, ο οποίος θα μας διδάξει την τεχνική που απαιτείται για να παίξουμε σωστά και να αποφύγουμε τραυματισμούς.

Χρήσιμες πληροφορίες
 
Προπονήσεις και μαθήματα τένις προσφέρουν, πέρα από τους ιδιώτες προπονητές και τα ιδιωτικά Clubs, όλοι σχεδόν οι Σύλλογοι Αντισφαίρισης της χώρας. Η διάρκεια του μαθήματος είναι συνήθως 60΄ και μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ομαδικό και ιδιαίτερο. Το μηνιαίο κόστος για 2 μαθήματα την εβδομάδα κυμαίνεται από 35 έως 45€ (όταν πρόκειται για Συλλόγους) και φτάνει μέχρι και 80€ (στην περίπτωση αγωνιστικών τμημάτων). Στο ιδιαίτερο, οι τιμές ξεκινούν από 15€ (το μάθημα), μέχρι και 50€. Το ιδανικό είναι να ξεκινήσουμε με λίγα ιδιαίτερα μαθήματα, ώστε να μάθουμε σωστά την τεχνική, και όταν θα είμαστε σε θέση να ανταλλάσσουμε μπαλιές, να μπούμε και να ενταχθούμε στο γκρουπ. Το ιδανικό θα ήταν να μοιραστούμε τα έξοδα του ιδιαίτερου μαθήματος, πηγαίνοντας μαζί με ένα φίλο ή με το σύντροφό μας.

Και στην Καστοριά; Που μπορώ να παίξω ή να μάθω Τένις; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γ’ Ένωσης Σωματείων Αντισφαίρισης Κ.Δ. Μακεδονίας, όπου ανήκουν οι Περιφέρειες Ημαθίας με 9 Συλλόγους, Πιερίας με 5, Πέλλας με 4, Κοζάνης με 3, Φλώρινας με 1, συγκαταλέγεται και η Περιφέρεια Καστοριάς με 4 Συλλόγους εκ των οποίων οι 3 είναι ενεργοί για Τένις.

Πρόκειται για τον Αθλητικό Σύλλογο Αντισφαίρισης Μαυροχωρίου (από το 1996), με δύο γήπεδα συνθετικού χλοοτάπητα,
 
 
 
 
 
τον Όμιλο Αντισφαίρισης Καστοριάς Κέλετρον (από το 2008), με δύο γήπεδα ασφάλτου στην περιοχή των Λυκείων, (facebook: Όμιλος Αντισφαίρισης Καστοριάς «Κελετρον»)
 
 
και τον Σύλλογο Αντισφαίρισης Καστοριάς “ΠΡΩΤΕΑΣ” (από το 1993),      με 3 γήπεδα συνθετικού χλοοτάπητα και άμμου Χαλαζία, στην περιοχή του 9ου Δημοτικού Σχολείου στην Χλόη.
Facebook: Proteas Kastoria Tennis Club 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου